Santana magyar gitártanárának emlékére

 

Különleges hangzásvilágáról, főképp instrumentális játékáról ismert a világhírű dzsesszgitáros és zeneszerző Szabó Gábor. Az ’50-es évek meghatározó zenészének állít emléket a miskolci Szabó Gábor Memorial Band, amely Magyarországon az egyetlen zenekar, aki a ma is népszerű dalokat játssza.

A zenekar elsősorban elismerésből játssza Szabó Gábor dalait, mert úgy gondoljuk – s ezzel nem vagyunk egyedül –, ő volt korának egyik legtehetségesebb zenésze, az akkori kortárs jazz, soul-dzsessz egyik meghatározó alakja. Az ’50-es években a tengerentúlon próbált szerencsét, és talált is, majd a ’80-as években tért haza, ám addigra megromlott az egészségi állapota, így itthon már nem élhetett aktív zenészi életet – mondta Parai Roland, aki ütős hangszereken segíti a csapat zenei összképét. Mellette olyan képzett zenészek alkotják a zenekart, mint Vihula Mihajlo gitárművész, tanár, aki a Fazekas Utcai Általános Iskolában tanítja gitározni az ifjú tehetségeket, Dobai Szabolcs ritmusgitáron, Kiss Roland a dobok mögött tevékenykedik, Szabó Gábor „szerepében” pedig Zagyva Norbert pengeti a hathúrost.

 

A miskolci csapat eddig csupán a városban lépett a közönség elé, de előadásaikra egyre többen kíváncsiak. Mint azt Parai Roland kiemelte, szeretnének más városokba is eljutni, hogy terjeszthessék Szabó Gábor különleges zenei világát.

 

– Úgy tudom, mi vagyunk az egyetlen Szabó Gábor emlékzenekar Magyarországon, de van egy csapat Japánban is, ami azt bizonyítja, hogy Szabó zenéje valóban bejárta az egész világot és számos zenész inspirált – hangsúlyozta az ütőhangszereken játszó Parai Roland.

 

Szabó Gábor 11 évesen kapta első gitárját, amelyen autodidakta módon tanult játszani. Egyetlen gitártanárához mindössze három hétig járt. A folyamatos és kitartó önfejlesztés azonban meghozta gyümölcsét, hiszen zenét írt például Roman Polanski Iszony című filmjéhez, de készített lemezt Louis Armstronggal és ő tanította gitározni a világhírű Santanat.

 

Santana legújabb, májusban megjelent lemezén is megemlékszik az egykori gitároktatójáról, többek között a Mr Szabo című dallal állít neki emléket.

 

– Szabó Gábor dalainak hangulata inspirált bennünket, hogy úja élővé tegyük egykori szerzeményeit, hiszen ha most jönnének ki ezek a dalok, a legtöbbjük biztosan sláger lenne. A  Mizrab, Gipsy King, Concorde vagy a Country Illusion, amit mi – a ’80-as években születettekkel bezárólag – az egykori Képújság zenéjeként ismerhetünk – tette hozzá Parai Roland.

 

Forrás: http://old.minap.hu/news.php?extend.54995.5